Ariadnea veteen laskettaessa heitti yksi telakan työntekijöistä ajatuksen jos jättäisi Ariadnen vaunulle viikonlopuksi, että kölin pohjan saisi putsattua. Se nimittäin kaipasi ainakin lukuisten maalikerrosten poistoa sillä se on tainnut aina olla kunnostuksen tavoittamattomissa. Ariadne nousi lähes samantien eli seuraavana päivänä sopivasti juuri ennen viikonloppua. Ariadne siirtyi iltapäivällä pohjan pesun jälkeen nostovaunussa halliin viikonlopuksi ja valmistauduin henkisesti tulevaan lievää riehakkaampaan maalinpoistourakkaan. Lauantai-aamulla pakkasin pösöön pressun irtoavan maalin talteenottoon, Makitan rälläkät ja niihin sopivia tanakoita teräsharjalaikkoja, muutaman skraban ja kunnollisen hengitysuojaimen ja karautin telakalle.
Joko se taas alkoi hommiin…
Pitkäkölisessä veneessä ei ole mitään moitittavaa kun sitä vertaa eväköliseen veneeseen paitsi kölin pituus ja sekin vain silloin kun sen alaosa pitää puhdistaa. Ariadnen kölin pituus lienee 4-5 metrin paikkeilla. Poistin kaiken maalin ja sinkkipinnoitteen kölin alapuolesta ja noin 20-30cm verran ylöspäin molemmilta puolilta. Suurimmassa osassa vanha 60-luvun pinnoite istui aika hyvin ja sen alta paljastui terve teräspinta. Alapuoli oli kuitenkin kärsinyt pahimmin ja muutama lommo kertoi Ariadnen saaneen myös muutaman pohjakosketuksen jossain vaiheessa. Harjasin rälläkällä ruosteita alaosasta ja vainuni osoittautui oikeaksi sillä yhteen kohtaan ilmestyi tippa. Pyyhkäisin sen pois ja tilalle tuli toinen. Jep, vettä. Ja sitä tulee veneen sisäpuolelta ulos……… Missäs tämä reikä on? Vesisäiliön ja löpösäiliön välisessä syvässä kohdassa pilssiä. Poistin paikalta kaiken irtoavan ja vähän enemmän ja täysin kölin keskilinjalla oleva pyöreä reikä paljastui. Näyttää ihan poratulta reiältä, sen verran siisti se oli. Outoa.
Jatkoin teräsharjalla varustetun rälläkän kanssa alapuolen siistimistä ja saavutin kölin alapuolesta löpötankin kohdan. Siinä oli yksi lommo ja sitä puhdistettaessa yksi kohta muuttui märäksi. Hyvä vainu…… Jatkoin puhdistusta hiukan taaempaa sillä en halunnut reikää löpötankkiin kun siellä oli vielä muutama sata litraa polttoainetta. Kun koko kölin alapuoli oli puhdistettu maalista ja muusta irtoavasta aineesta, kaivoin paksuusmittarin esiin ja mittasin materiaalin paksuuden koko matkalta ja riittävän tiheästi. Kölin alkuosassa materiaalipaksuus oli aluksi 6,0mm ja yhden sauman jälkeen vähän ennen löpötankkia paksuus oli 5,0mm. Paitsi niiden kahden reiän kohdalla.
Kevätkunnostus on jo nyt siis aloitettu ja vesillelasku ennen juhannusta näyttää mahdolliselta, ehkä jopa todennäköiseltä.