Hommat jatkuivat istumalaatikon tyhjennysputkien ja kannen rännien ja putkien ihmettelynä. Näissä läpivienneissä ei ollut hanoja ja päätin poistaa vanhat vm. -64 teräksiset läpiviennit ja korvata ne komposiittimuovista valmistetuilla läpivienneillä ja laittaa tietty hanat kaikkiin läpivienteihin. Vaihtoon menisi siis kuusi läpivientiä istumalaatikossa, pentterin tiskialtaan tyhjennys, ja vessan imu ja poisto. Samoin moottorin merivesiotto saisi luvan vaihtua vaikka se uusi olikin. Lisäksi päätin vähentää läpivientien määrää istumalaatikon tyhjennysputkien osalta 6->2. Kokonaisuudessaan pohjan reikien määrä pienenisi viiteen aiemmasta kymmenestä ja kaikkiin tulisi hanat. Vanhat letkut lähtivät vaivatta irti halkaisemalla ne Dremeliin kiinnitetyllä laikalla, ja samalla laikalla katkesivat kiinni ruostuneet letkunkiristimet helposti. Teräsputket joissa letkut olivat kiinni olivat keskimäärin hyvässä kunnossa, tosin kaikkien putkien letkujen sisällä olleet päät olivat kärsineet ruostumisesta järkyttävän paljon.

Poistin sitloodan lattiasta tyhjennysputkien helat, joista yksi katkesi vetämällä, loput olivat iskussa mutta saivat poistua. Heloja poistaessa vahvistui päätös vaihtaa sitloodan lattia kokonaan ja piirustuksiin tuli hahmoteltua irrotettava luukku jos vaikka moottori pitäisi nostaa pois.

Läpivientiremontin satoa

Kun olin irrottanut istumalaatikon läpivienneistä letkut tuli aika tehdä rälläkällä reikiä pohjaan eli leikata vanhat läpiviennit pois. Aiemmasta palojen työläästä sovittelusta keväällä 2017 (bule 3/17?) viisastuneena leikkasin uudet palat 4mm levystä ja leikkasin niitä malleina käyttämällä oikean kokoiset n. 10x12cm suorakaiteen muotoiset palat pohjasta pois. Kun kaksi oli irroitettu oli aika testailla kuinka hitsaustaidot olivat kehittyneet pari vuotta sitten tehtyihin hitsauksiin nähden. Aika samanlaista…. tosin hitsauksen onnistumiset tökkivät aika paljon ja aloin jo epäillä pitkän ja ohuehkon jatkojohdon tiputtavan valovirtahitsille tulevaa jännitettä niin paljon että valokaari ei oikein halunnut pysyä päällä. Lievällä kikkailulla ja tuhdimmalla jatkojohdolla homma alkoi onnistua kunnes hitsi heitti pyyhkeen kehään kun aloin kolmatta palaa hitsata.

Italialainen hitsi lopetti toimintansa siis kokonaan ja aluksi mietin vaihtaa sen samanlaiseen takuuvaihtona mutta tietty takuu oli mennyt umpeen aikoja sitten. Uusi samanlainen?? Olisikohan muita jotka eivät olisi niin kranttuja jännitteen heitoille. Löytyi Kemppi. Hinnalla olisin tosin saanut neljä italialaista, mutta päätin kuitenkin investoida lahtelaiseen laatumerkkiin. Ja ensimmäisten hitsausten jälkeen on todettava että mesen käyttämä ”best or nothing” päti tässäkin tapauksesssa. Laite on ihan eri planeetalta, samoin hitsausjälki.

Istumalaatikon yhteensä kuusi tyhjennysläpivientiä menivät umpeen ja tilalle tuli yksi 49mm pyöreä reikä kummallekin puolelle. Niihin tulee myöhemmin uudet Truedesign 1 1/2 tuuman läpiviennit ja monitoroitavat hanat. Myös yksi vanha tulpattu moottorin läpivienti poistui ja tilalle tuli umpipala.

Seuraavaksi siirryin pentterin läpiviennin kimppuun. Siinä oli sulkuhana ja sen jälkeen teräsputken pätkä ja sen jälkeen muoviletkua joka päätyi tiskialtaalle. Letku ja letkunkiristimet irtosivat helposti Dremelillä, tosin sitä ei tarvinnut tiskialtaan päässä käyttää sillä altaan pohjahela oli sen verran ruostunut, että se katkesi kevyellä nykäisyllä! Hana oli sen verran kinkkisen näköisesti pohjaan hitsatussa putkessa kiinni, että päätin leikata läpiviennin pois hanoineen päivineen. Huvikseni kilkuttelin irti leikattua läpivientiä jos siitä löytyisi vaikka reikä sillä siinä oli muutama ”lupaavan” näköinen ruostetahra. Reikää ei ollut, mutta hanan jälkeinen putki katkesi kevyen vasaran parin kevyen kopautuksen jälkeen! Kreivin aikaan tuli tehtyä päätös kaikkien läpivientien uusimisesta!

 

Läpivientien vaihdon kanssa samaan aikaan mittailin pythondrive murrosnivelen sopivuutta potkuriakseliin ja moottorin uusia kumityynyjä. Laitoin sähköpostiviestin mesen vaihdelaatikon toimittajalle Drinkwaardille Hollantiin ja sain vastaukseksi ehdotuksen paketista jossa oli oikeanmallinen Pythondrive ja meseen sopivat kumityynyt. Ei muuta kuin tilaten.

Samassa tilaushurmoksessa tuli tilattua SVB:ltä erinäinen määrä Truedesign läpivientejä, hanoja, T-kappaleita, kylmä- ja lämminvesiputket sekä niiden liittimiä. Pisteenä i:n päälle hyödynsin halvan kruunun ja tuurini ja tilasin Hjertmansilta muutaman plokin ja lähes halvan B&G:n navin.

Veneellä työmaa siirtyi pentterin alueelta vessaan jossa oli kaksi viimeistä vanhaa läpivientiä. Ne irtosivat hyväksi havaitun periaatteen mukaisesti ja lopputuloksena viimeisten läpivientien tilalle ilmestyi suorakaiteen muotoiset reiät ja sekalainen putkikasa veneen alla kasvoi kahdella putkihimmelillä. Ja vessa oli täysin atomeina ja kaipaisi paljon töitä. Jäljellä oli näiden kahden reiän laittaminen umpeen ja se sujui jo lähes ammattilaisen ottein, sen verran helposti Kemppi lauloi.

Kun vessankin kohdalla rungon vanhat läpiviennit olivat vaihtuneet 4mm teräkseen, siirryin takaisin pentteriin. Sen kohdalle tulisi kaksi läpivientiä, toinen moottorin, pentterin ja vessan merivesi-imulle ja toinen vessan ja pentterin lavuaarin poistolle. Näihin valikoitui hiukan pienemmät läpiviennit kuin sitloodan tyhjennysputkille, ja sahasin läpivienneille 33mm reiät. Niiden sijainneiksi valikoitui vanhan lokin ja vanhan kaikuluotaimen anturien reiät. Anturien muihin reikiin tulisi pultit ja riittävän kokoiset prikat eli niiden kohtiin en ainakaan vielä laittanut uutta teräslevyä. Vessan tyhjennystä varten tulevan läpiviennin sijainti vessassa jäi vielä etsimään paikkaansa ja siirryin muihin hommiin.

Päällimmäisenä työlistalla, tarkemmin ottaen Brainilla tekemässäni projektikaaviossa, oli Pythondriven kiinnitys runkoon. Paikka oli selvillä ja runkoon tulevan tukikappaleen mallin olin jo tehnyt pahvista. Koska sen sijainti rungossa oli moottorin takana, se tarkoitti konttaamista mashinraumissa ja päätin että asialle pitää tehdä jotain. Yhtenä tehtävänä oli luukku sitloodan pohjalle mahdollista moottorin nostamista varten. Otin siis Feinin ja sahasin n. 1m x 1m palan sitloodan pohjasta pois. Se paljasti rungon juuri oikeasta kohtaa Pythondriven paikkaa ajatellen, sillä sitlooda on juuri moottorin takaosan ja potkuriakselin yläpuolella.

Nyt maaliskuun puolivälissä ennen pythondriven asennusta pitää vielä muokata sitloodan pohjan runko, käytännössä katkaista muutama poikittainen palkki ja muokata runko tukevaksi vaikka ko. palkit ovatkin poissa. Tämän jälkeen pythondriven asennukseen on juhlavasti tilaa, ei enää konttaamista sitloodan alla ainakaan niin paljoa kuin ennen.

Nähtäväksi jää ovatko resonanssit ja tärinät siirtyneet historiaan ensi kesänä eli murrosnivelen ja uusien kumityynyjen myötä. Ja jos moottorin saa uusille pehmeämmille tyynyille ja akseliin nivelen, niin tietty voisi parantaa äänieristystä…….