Barösund aikaisin aamulla

Kesälomapurjehduksen reitti oli tänä vuonna:

Inkoo – Elisaari – Rosala – Örö – Jurmo – Verkan – Nauvo – Gullkrona – Högsåra – Hanko – Inkoo

Inkoo 25.7. lauantai
Kovahko koillisenpuoleinen tuuli joka osuu Ariadnen venepaikkaan sivusta edellytti suunnittelua lähtöä ajatellen, sillä tuuli olisi painanut keulan väärään suuntaan. Ariadne ei lisäksi käänny peruutettaessa muualle kuin perä paapuurin puolelle ja tuuli olisi vielä auttanut tätä painamalla keulaa pois tuulesta. Siksi peruutimme hitaasti ulos ja pidimme lopulta keulaa paikkamme vasemmassa laidassa. Paalusta kiinni pitäen annoimme tuulen kääntää perän oikeaan suuntaan eli saimme keulan kohti koillista ja kohti tuulta ja ulos Inkoon satamasta. Sitten vain hieman työntöä keulasta sivuttain että saimme sen irti paaluista ja vaihde eteenpäin. Hyvin sujui.

Elisaari
Elisaaressa olimme lauantaina ilta-kahdeksan paikkeilla. Mieskosen Jariin törmäsin pimeällä polulla, hän oli menossa saunaan. Jari tuli gastinsa kanssa myöhemmin illalla hetkeksi käymään, he toivat mukanaan viskiä ja konjakkia, erinomaista!

Rosala
Irrottauduimme aikaisin sunnuntaiaamuna 26.7. Elisaaren laiturista ja matka vei meidät Rosalaan. Akumatka sujui konevoimin mutta onneksi tuuli virisi Tammisaaren paikkeilla. Loppumatkan taitoimme purjehtien. Rosalaan tulivat myös Anu ja Juha kaksosten kanssa, he olivat matkalla Österskäriin. Iltaa istuimme Ariadnessa.

Örö

Örön pohjoiskärjestä näkymä länteen

Rosalasta käänsimme Ariadnen keulan Örön suuntaan maanantaina 27.7. aamulla. Lähtö sujui muuten mallikkaasti mutta ruori jumittui kesken lähdön. Onneksi oli tyyntä joten ei tullut suurempaa hässäkkää mutta tilanne aiheutti lievää sydämen tykytystä. Syyksi paljastui pikaisen diagnoosin jälkeen ohjausvaijerin sakkelin jumittuminen ketjun koteloon.

Perillä Örössä olisi ollut hyvä laituripaikka tarjolla mutta yksi hyvää? tarkoittava lähtijä päätti jäädä tiellemme. Kertoi että taaemmassa laiturissa olisi hyvä paikka mutta valitettavasti se tarkoitti sitä ettei Ariadne enää jo valitsemallemme paikalle taipunut ja perässämme tullut espoolais?pari ehti ennen meitä.

Jurmo

Aina yhtä ihastuttava Jurmo

Lähdimme tiistaiaamuna 28.7. lännen suuntaan, ja kun Vänö siinti edessä, ja lähestyimme jäänmurtajaväylää etelästä bongasimme luodon jolla oli paljon hylkeitä. Kevyt keli vei meidät koneen tehdessä työn Jurmoon. Siellä juuri ennen satama-allasta edellämme ollut purjevene pysähtyi keskelle kapeaa satamaväylää ihmettelemään, ilmeisesti ettei ollut tilaa. Aallonmurtajalla oli kylläkin hyvällä paikalla vapaa poiju mutta jostain syystä se ei sinne mennyt vaan kääntyi takaisin. Ja koska se pyörähti ympäri suht leveästi tarkoitti se sitä että olimme pakotetut peruuttamaan satamasta pois, ja kääntymään hiukan ulompana ja palaamaan. Kun olimme satama-altaassa, n. 8,5m pitkä purjevene lähti samaan aikaan laiturista kun tulimme laiturin kohdalle ja se ei suostunut mitenkään väistämään eli ei edes pysähtymään, selitys oli että on niin matalaa…… No, kylmän rauhallisesti etenimme ja väliin jäi lopulta muutama sentti sillä päätin olla joustamatta.  Kiinnityttiin hienosti aallonmurtajaan ja aiemmin mainittuun peräpoijuun. Jurmossa olimme kaksi yötä, ja saunoimme molempina päivinä.

Verkan

Verkan, ravintola Buffalo ja sen ribbsit

Verkanille syömään ribbsejä lähdimme Jurmosta torstaina 30.7. Moottoroimme koko matka. Laituroimme perin ilmeettömästi lähelle laiturin päätä, jossa naapurina oli aluksi – ennen väliin hetken kuluttua tulevaa moottorivenettä – kaksi vanhaa ja mukavaa Merikarhuvenettä. Ruoka ja juoma, tietenkin Napue GT aluksi, olivat erinomaisia, jälleen.

Nauvo

Matkalla Nauvoon

Nauvossa

Verkanin ravintolan aamiaisella perjantaina 31.7. plänimme oli aluksi “jos Nauvossa on tilaa, niin jäädään sinne, jos ei, niin jatketaan matkaa”. Loppujen lopuksi varasin paikan etukäteen, niin ei tarvinnut kiirehtiä. Varattu paikka oli riittävän väljä ja laiturin päässä. Tosin isossa vieraslaiturissakin olisi ollut tilaa ja uusittu laituri vaikutti paljon paremmalta kuin aiempi. Uloimpaan osaan laituria olisimme hyvin mahtuneet sillä olimme aika aikaisin liikkeellä. Varaamamme paikka oli erillisen laiturin päässä ja oli vallan mainio, pizzat syötiin samassa laiturissa olevassa ravintolalaivassa.

Gullkrona

Gullkronan ilta-aurinko

Nauvosta idän suuntaan elokuun ensimmäisenä päivänä, mutta minne? Vaihtoehtoja oli ainakin Gullkrona, Stenskär-Birrskär ja Brännskär. Pläniksi muodostui jokin noista eli se jossa olisi sopivasti tilaa. Gullkronassa oli tilaa, sillä olimme siellä jo puolen päivän paikkeilla. Ajatukseni oli parkkeerata laituriin jossa oli kyltti ”Big Boats” ja mielellään sopivasti keskelle että poispääsyssä ei tule ongelmia jos tuuli nousee. Aktiivinen satamakapteeni pörisi veneellään vierelle ja kyseli syväystä. Lipsautin 1,8m ja hän kehotti ottamaan reunimmaisen, lähimpänä rantaa olevan poijun. Laituriin nimittäin saattaa tulla isoja veneitä joissa on yli 2m syväys. Reunassakin oli kuulemma 3m syvää….. Tapojeni vastaisesti en ollut tarjotusta paikasta samaa mieltä ja mainitsin että poispääsy rannan vierestä saattaa olla haasteellista jos keli muuttuu. Heitti kommentin ”et siis hallitse venettäsi”. Jätin enemmät perustelut sikseen ja vastasin, että ei sitten oteta keskellä olevaa peräpoijua vaan lähempänä rantaa oleva, tosin ei sitä rannimmaista. Tähän tyytyi hän, tosin oudolla mulkauksella. Laituroiduimme, ja pian samaiseen laituriin parkkeerasi  33 vai 36 Nauticat melkoisen mekkalan saattelemana. Keulahenkilöllä ja kipparilla oli jotain sanaharkkaa. Polemiikin säestyksellä he vaihtoivat vielä paikkaa ja tietenkin laituriin keskelle. No, onhan kyseisessä NautiCatissa tietty syväystä vissiin 1,3m joten paikka lienee Big Boats laiturin keskellä itseoikeutetusti oikea. Saas nähdä viitsiikö tuonne enää mennä uudestaan.

Sauna 2. oli hyvä, lähes pakasta vedetty ja tilava.

Högsåra

Högsåran sauna ja olut

Gullkronasta lähdimme aikaisin sunnuntaina 2.8. ja Ariadnen keula kääntyi Hiittisten suuntaan. Laituroiduimme Högsåran Kejsarhamneniin, tosin perä tuuleen ja yllättävän kova ja puuskainen tuuli toi hiukan lisäväriä laiturointiin mutta tälläkään kertaa emme osuneet mihinkään. Käytiin Farmors cafessa syömässä ja Illaksi varasimme saunan, sen isomman ja uudemman. Oli jälleen mitä mainioin.

Hanko

Hanko ja GT aika

Maanantai 3.8 aamu koitti ja suuntasimme kohti Hankoa. Alun pläkän jälkeen nostimme purjeet ja hyljeväylä taittui mukavasti vauhdin ollessa parhaimmillaan 7,1 solmua.

Hangossa oli maanantai-iltana ohjelmassa Classic Pizzan pizzat Jatun ja Arjan seurassa, ja alunperin oli suunnitelmissa lähteä heti tiistaiaamuna kohti kotia mutta Högsåran aikaisen aamuherätyksen generoima väsymys sai meidät jäämään Hankoon vielä yhdeksi päiväksi. Tiistain hengailimme tekemättä mitään ihmeellistä, tosin Casinolla kävimme lounaalla ja illallisella HSF:llä. Keskiviikkona 5.8. lähdimme aamulla kohti Inkoota täydessä pläkässä ja purjeet nostimme vasta Tammisaaren edustalla kun tuuli hiukan virisi.